Keväällä sormet syyhyää mullan alle, siemenpussit hypistellään kaupassa, sipulipussit kiehtoo ja postissa tulleet puutarhamainokset selataan hiirenkorvalle asti. Pari vuotta sitten muutin rivitaloon, jonka piha oli (ja osittain vieläkin) täysin tyhjä. Aarteena minä sitä pidin.

Ensi töikseni tein kukkapenkin. Ostin muutaman havun, pari perennaa ja maanpeittokasvia. Mielessäni oli, että pikkuhiljaa kukkapenkki muotoutuu kokonaisuudeksi. En ole turhan tarkka toteutuksessa, mieli poukkoilee ja heräteostoksia tapahtuu jatkuvasti.

Ensimmäisen syksyn rakentamisessa pääsi mopo karkuun totaalisesti sipulikasvien kanssa. Tulppaneja ostin kymmeniä, taisi olla lähempänä sata Yllättynyt. Plantagenin sipuliosastolla reihaannuin ihan täysin. Ostin erilaisia ja eri aikaan kukkivia sipulikasveja. Kuvassa oleva kukka (en muista nimeä) on yksi ehdottomia suosikkejani.


1241848837_img-d41d8cd98f00b204e9800998e


Tässä vaatimattoman kauniissa kukassa on jotain herkkää ja viehättävää charmia, joka vetoaa kovasti minun kauneuskäsitykseeni. Hassu juttu sinänsä, yleensä pidän rehevälehtisistä ja näyttävistä kasveista. Pienet piperrykset ja pienet ruukut eivät ole minun makuuni ja lilan värit eivät yleensä vetoa minuun. Mikä tässä ujossa kasvissa viehättää? Se uhmaa kylmää ilmaa, nousee ujosti, mutta itsetietoisesti ennen muita. Ottaa oman tilansa ennen kuin öykkärit vievät siltä paikan. Kukat kaartavat vienosti alaspäin, eivät edes aurinkoa kohti. Pullistelkaa te muut, minä tiedän oman arvoni!

Takana näkyvä laukka on myös Plantagenista. En malta olla mainoistamatta tuon kaupan sipulikasveja. Hinnaltaan ne ovat tarjoustalojen sipuleita melko paljon arvokkaampia, mutta laatu on ollut erinomaista. Kukat ovat terveitä, suuria ja elinvoimaisia. Ensi syksynä pitää muistaa nostaa sipulit ylös, lannoittaa syyssipulilannoitteella ja istuttaan ne takaisin.


Tässä vielä muutama kuva muista tällä hetkellä kukkivista.


1241849447_img-d41d8cd98f00b204e9800998e


1241849461_img-d41d8cd98f00b204e9800998e


1241849481_img-d41d8cd98f00b204e9800998e


Tämän orvokin löysin Vappupäivänä Lidlin puutarhamyymälän orvokkiamppelien joukosta. Yksi oli enää jäljellä tätä väriä. Väri on mielestäni melko harvinainen nykyään. Tai ainakaan minun silmääni ei ole juuri tuota sattunut osumaan.

Istutin orvokin muoviamppelista tähän kookosamppeliin. Viime vuonna istutukset eivät tässä onnistuneet lainkaan. Taisi olla liian aurinkoinen paikka, kookos päästää kasteluveden suoraan läpi (ellei siihen ole istutettu kukkia myös alapuolelle läpi tehtyihin reikiin, käsittääkseni tämä on tarkoitettu juuri niihin englantilasityyppisiin "palloamppeliistutuksiin"). Edellisvuoden kokemuksista viisastuneena laitoin alaosaan kookoksen alle muovin ja amppeli saa paikan tällä kertaa pohjoispuolelta etelän sijaan. Kunhan kesä etenee, niin siirto tapahtuu talon toiselle puolelle.


-mira-